Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Corcodelul cu gat rosu ( Podiceps grisegena )
  Order Podicipediformes   Family Podicipedidae

Corcodelul cu gat rosu - Podiceps grisegena  

  Corcodelul cu gat rosu ( Podiceps grisegena ) este o pasare acvatica si la fel ca si ceilalti membri ai familiei este un excelent scufundator in scopul procurarii hranei. In Europa este raspandit doar in partea estica iar la noi in tara poate fi vazut mai ales in Delta Dunarii. Corcodelul cu gat rosu prefera baltile cu vegetatie bogata. Toamna tarziu migreaza catre zonele de iernare din Bazinul Marii Mediterane si al Marii Caspice. In luna martie revine la noi pentru a-si creste puii.

  Seamana la infatisare cu corcodelul mare, cu care este des confundat. Podoaba capilara mai putin bogata si gatul de un rosu-caramiziu aprins sunt elemente cu care poate fi usor identificat si diferentiat. Obrajii sunt albi-cenusii, crestetul capului este negru iar corpul este negru cu nuante caramizii. Ciocul este negru cu baza galbena. Iarna, coloritul penajului este mai sters iar nuantele de rosu-caramiziu dispar aproape complet. Lungimea corpului este de 40-45 cm, deschiderea aripilor de 80-85 cm si greutatea de 700-900 g.

  Corcodelul cu gat rosu isi procura hrana prin scufundare si este alcatuita in mare parte din pesti de mici dimensiuni dar si din crustacee si alte vietati acvatice.

  Cuibul este construit suspendat pe vegetatia acvatica iar femela depune 4-5 oua, de regula intr-o singura serie pe an. Perioada de incubatie este de 24 de zile.

  Pasari din aceeasi familie : Corcodelul mic , Corcodelul mare , Corcodelul cu gat negru 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.