Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Codrosul de padure ( Phoenicurus phoenicurus )
  Ordinul Passeriformes   Familia Turdidae

 

  Codrosul de padure ( Phoenicurus phoenicurus ) este o pasare de talie mica care prefera padurile cu copaci batrani. Este intalnita si in palcurile de copaci izolati si mai rar in parcurile oraselor. Atunci cand sta pe loc, codrosul de padure isi misca coada in sus si in jos asemenea codobaturilor. In copaci este o pasare extrem de vioaie si nu sta locului nici o secunda. Codrosul de padure este o pasare migratoare care soseste la noi in luna mai si pleaca in luna octombrie.

  Primavara masculii au coloritul mult mai nuantat si mai viu. Pe cap masculul are o caciulita gri deschis iar gatul si obrazii sunt negru albastrui. Spatele este tot gri dar un pic mai inchis iar varfurile aripilor sunt brun inchis. Coada si burta au colorit portocaliu.Pe mijlocul cozii se poate vedea o pata de culoare neagra. Femelele sunt mai sterse in colorit si au culoarea generala cenusiu inchis cu o pata portocalie sub coada. Lungimea corpului este de 14cm, anvergura aripilor este de 24cm iar greutatea maxima de 20g.

  Codrosul de padure se hraneste cu insecte mici pe care le cauta atat in copaci cat si pe pamant.

  Cuibul este facut de obicei in scorburi si este captusit cu iarba, pene si par. Femela depune in luna mai 5-7 oua.



 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.