Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Codros de munte ( Phoenicurus ochruros )
  Ordinul Passeriformes   Familia Turdidae

 

  Codrosul de munte ( Phoenicurus ochruros ) este o pasare de talie mica, asemanatoare la dimensiuni cu vrabia. Este o pasare care este intalnita si in zonele de deal si de ses si nu numai la munte asa cum am fi tentati sa credem. Prefera copacii batrani, cu coronamentul rar in care alearga neobositi in cautarea hranei. Sunt destul de des vazuti in zonele urbane si in parcuri. In luna octombrie migreaza catre zone mai calde din Africa.

  Codrosul de munte mascul imbraca primavara hainele nuptiale care sunt foarte frumoase. Coloritul general al penajului este gri-albastrui,coada este gri-argintie iar pe spate putem observa o pata alba. Sub coada este de culoare rosie-portocalie iar varfurile aripilor sunt de un gri-albastrui inchis. Ciocul si picioarele sunt negricioase si tot in zona ciocului penajul este de un albastru inchis. Femela este mai stearsa la colorit cu nuante predominante de brun-cenusiu. Toamna tarziu si masculul isi schimba straiele a caror culori predominante sunt brunul si aramiul.Codrosul de munte este o pasare de talie mica a carei lungime poate ajunge la 14cm, o anvergura a aripilor de 24cm si o greutate de 20gr.

  In lunile aprilie-mai femela depune 4-5 oua de culoare alba. Perioada de incubatie este de 15 zile. Daca conditiile sunt favorabile pot creste 2 serii de pui pe an.

  Codrosul de munte se hraneste cu insecte si larve. Sunt buni acrobati in aer atunci cand prind insectele din zbor.

  Pasari din aceeasi familie : Sturzul cantator , Sturzul de vasc , Cocosarul , Graurul , Mierla , Mierla gulerata , Maracinarul mare , Maracinarul negru , Pietrarul sur , Codros de padure , Macaleandru



 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.