Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Codobatura galbena ( Motacilla flava )
  Ordinul Passeriformes   Familia Motacillidae

 

  Codobatura galbena ( Motacilla flava ) este o pasare migratoare de talie mica. Este usor de recunoscut dupa corpul zvelt,alungit,cu coada lunga pe care o misca intruna in sus si in jos.

  Penajul este predominant de culoare galbena.Capul codobaturii galbene este cenusiu galbui iar aripile sunt pestrite-alb cu maro.Sub coada vom gasi cateva pene albe.Ciocul si picioarele sunt de culoare neagra. Lungimea corpului este de 17cm cu o anvergura a aripilor de 24-27cm si o greutate de 16-22g.

  De obicei o gasim in zonele joase de campie,mai ales pe malurile raurilor sau a baltilor ,acolo unde isi gaseste usor hrana care este alcatuita din insecte. Cuibul este construit pe pamant, bine camuflat in iarba sau vegetatie mai inalta. Femela depune cate 5-6 oua in doua serii pe an.

  Toamna tarziu codobatura galbena se aduna in stoluri pentru a migra in zonele mai calde si revine in tara in luna martie.

  Se cunosc si doua subspecii ale codobaturii galbene si ambele traiesc si la noi in tara : motacilla flava feldegg - care are capul complet negru si este specifica zonei de S-E a Europei si motacila flava flava - care are capul negru-albastrui cu o linie galbena deasupra ochilor si este specifica Europei Centrale.Motacilla flava
Motacilla flava feldegg
Motacilla flava flava

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.