Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cocosarul ( Turdus pilaris )
  Ordinul Passeriformes   Familia Turdidae

Cocosarul ( Turdus pilaris )  

  Cocosarul ( Turdus pilaris ) este o pasare sedentara in Romania care poate fi intalnita mai des in partea central-nordica a tarii si rar in zonele sudice. Iarna numarul lor creste brusc datorita exemplarelor care migreaza din Nordul Europei pentru a ierna la noi. De altfel Nordul Europei este zona favorita a cocosarului pentru imperechere si cuibarit. Pentru ca iarna poate fi vazut in numar mare mai este denumit si sturzul de iarna.

  Vara, cand cuibaresc si cresc puii, cocosarii traiesc in perechi izolate si mai rar in stoluri reduse numeric. Iarna se aduna in stoluri mari care se deplaseaza neincetat in cautarea hranei din zonele cu arbusti cu fructe salbatice ca : macesul, paducel, porumbar, vascul, salcioara. Vara cocosarul include in meniu si insecte, larve si viermi.

  Cocosarul este o pasare forte frumos colorata. Capul si ceafa sunt de culoare gri, la fel si jumatatea spatelui dinspre coada. Ciocul este de culoare galbuie cu varful negricios. Pe aripi este maroniu-castaniu iar pe gusa si piept maroniu galbui cu pete longitudinale mai inchise la culoare. Se pare ca iarna capata pe burta o culoare galben albiciosa care este mai putin vizibila pe timpul verii. Ca semn distinctiv putem mentiona culoarea alba de sub aripi cu nuante de gri spre varf care este foarte vizibil in timpul zborului. Cocosarul are o lungime de 25 cm, o anvergura a aripilor de 40-42 cm si o greutate de 80-130 g.

  Pentru cuibarit cocosarul prefera zonele impadurite, cu arbusti, livezile sau diferite plantatii de arbori. Cuibul este construit cu multa grija in ramurile copacilor sau in arbusti. Femela depune 4-6 oua de culoare albastrui cu picatele maronii. Perioada de incubatie este de 14 zile si in fiecare sezon sun crescute 1-2 serii de pui.

  Cocosarul este o pasare cu un interes scazut pentru vanatori si din acest motiv populatia de cocosari este stabila si chiar se observa o relativa crestere a efectivelor in ultimii ani.  

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.