Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Ciuful de padure ( Asio otus )
  Order Strigiformes   Family Strigidae

 

  Ciuful de padure ( Asio otus ) este o pasare de prada de marime medie de aproximativ 35 cm lungime. Datorita celor doua smocuri de pene de pe cap mai este cunoscuta ca si bufnita cu urechi. Este o specie mai des intalnita decat altele din familia sa. In momentul in care o vedem nu putem sa nu ramanem impresionati de ochii ei reci si patrunzatori de culoare galbena-portocalie.

  Ciuful de padure are penajul pestrit in care regasim galbenul, cenusiul, albul, negrul. Lungimea corpului este de 35-37 cm, anvergura aripilor este de 85-95 cm iar greutatea corpului este de pana la 330 g.

  Daca este sa ne luam dupa nume am crede ca este o pasare care traieste numai in padure. Nu este de loc asa. Ciuful de padure a fost observat si in zonele cu mult sutuf sau in palcuri izolate de copaci cu vedere larga. Nici parcurile din orase nu sunt ocolite de aceasta pasare. Adaptabilitatea ei extraordinara a facut ca sa o putem intalni in aproape toate zonele tarii. Este o pasare remarcabila prin faptul ca reuseste sa-si schimbe infatisarea in functie de dispozitie, de mediul inconjurator sau de posibilii adversari.

  Femela depune pana la 8 oua de culoare alba incepand cu luna aprilie. Nu isi face propiul cuib ci ocupa cuiburile deja facute ale ciorilor sau cotofenelor. Perioada de incubatie este de 30 de zile. Puii eclozeaza la interval de 1-2 zile intre ei iar diferenta dintre pui este foarte vizibila deoarece au o crestere foarte rapida.

  Ciuful de padure se hraneste in principal cu soareci pe care ii prinde noaptea. Localizarea prazii se face atat vizual cat mai ales auditiv. Fiecare pasare adulta prinde pana la 6 soareci pe noapte pe care ii inghite intregi. Datorita faptului ca se hraneste in principal cu rozatoare mici putem spune ca ciuful de padure este o pasare extrem de folositoare, reusind sa tina sub control populatia de rozatoare mici din zonele in care vaneaza.



 



   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.