Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Chefalul mare sau Labanul ( Mugil cephalus )
  Ordinul Mugiliformes  Familia Mugilidae

 

  Chefalul este denumirea generica a familiei in care sunt incluse mai multe subspecii cu o mare raspandire pe tot globul. Chefalii traiesc numai in mari si oceane si mai rar sunt intalniti de-a lungul coastei in lacurile cu apa salcie. In Marea Neagra intalnim urmatoarele specii de chefali : chefalul mare sau labanul (mugil cephalus), chefalul mic (mugil salieus), singhilul (mugil auratus) si platarinul (mugil ramada). In revistalupeste.ro este o referire interesanta despre aparitia unei noi subspecii de chefal numita chefalul rosu. Ea provine din zona Ucrainei si ar fi rezultatul incrucisarii dintre laban si crapul de Amur. Chefalul rosu poate ajunge la greutati impresionante de 12-14 kg. Daca il excludem pe acesta cea mai mare specie de chefal de la noi este labanul care poate ajunge la o lungime de 70cm si 4kg in greutate dar asta dupa ce trece de 16 ani. Greutatea medie intalnita este de 0.3-1kg.

  Locurile de reproducere ale chefalului sunt in mare unde femela depune pana la 8 milioane de icre mici. Cu toate ca este un peste foarte prolific, procentul de supravietuire al puilor este foarte scazut.

  Chefalul ierneaza in apele adanci ale mari insa odata cu sosirea verii soseste in apele litorale si la gurile de varsare ale raurilor unde gaseste larve si viermi din abundenta. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.