Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cerbul carpatin ( Cervus elaphus )
  Ordinul Artiodactyla   Familia Cervidae

   

  Nu exista faptura mai gratioasa si mai eleganta si in acelasi timp puternica si impunatoare decat cerbul carpatin. Dupa nume am putea crede ca este un animal care traieste numai in zonele montane; nu este deloc asa. Cerbul este intalnit in interiorul arcului carpatic dar si in zonele impadurite de deal. Faptul ca vedem cerbul mai des la munte se datoreaza refugierii sale in zona montana in cautarea unor locuri mai linistite.

  Mandra este infatisarea cerbului atunci cand il putem admira cu pasul lui agale, de parca nu ar atinge pamantul si cu coarnele ramificate ca niste crengi batute de vant. Ii putem vedea pieptul puternic cu gatul lung, capul de asemenea lung cu doi ochi blanzi dar patrunzatori, picioarele subtiri dar agere ca de atlet. Podoaba lui cea mai de pret sunt coarnele ramificate, cu varfurile stralucitoare ca de fildes, cu mai multe sau mai putine ramificatii in functie de varsta.In mod exceptional, coarnele pot avea 20 de ramificatii,o greutate de pana la 15kg fiecare si o lungime de 1,3m. Cerbii isi schimba in fiecare an coarnele in luna februarie-martie,durata de crestere a noilor coarne fiind de 120-130 de zile.

  Cerbul carpatin ( Cervus elaphus ) este cel mai mare ierbivor care traieste la noi. Masculul poate ajunge la o greutate de 300 kg iar ciutele la o greutate de 150kg. Longevitatea cerbului este apreciata ca fiind de aproximativ 20 de ani insa varsta apogeului si a maturitatii depline este undeva intre 12 si 14 ani.

  Perioada de imperechere incepe in luna septembrie si se termina in luna octombrie.In aceasta perioada cerbii devin mai agresivi si emana un miros specific. Se duc lupte grele pentru suprematie si pentru a castiga dreptul de imperechere cu un card de ciute.Acum cerbii sunt foarte vulnerabili si slabesc foarte mult pentru ca se hranesc foarte putin. De multe ori perioada imperecherii este fatala multor cerbi din cauza ranilor din batalii, a pradatorilor sau a pierderii excesive in greutate si epuizarii.

  Ciutele, dupa o gestatie de 40 de saptamani, fata in mijlocul verii de obicei1-2 vitei,mai rar 3. Acestia isi pot urma mama la cateva ore dupa nastere. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.