Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Castorul ( Castor fiber )
  Ordinul Rodentia   Familia Castoridae

   

  Castorul european ( Castor fiber ) sau brebul a disparut la un moment dat din toata Europa. Prima data a disparut din Europa Occidentala si apoi in toata partea de est, inclusiv in spatiul sovietic. La noi a disparut in anul 1823, utimile exemplare fiind semnalate in zona Moldova-Veche - jud. Caras-Severin.

  Pentru ca incepand cu anul 1998 se incearca reintroducerea castorului in tara noastra si in unele zone repopularea a avut succes, astazi putem vorbi de castorul european ca facand din nou parte din fauna Roamniei. Speram ca povestea de succes a castorului sa fie urmata si in cazul altor animale disparute de la noi, macar acolo unde inca se mai poate. Felicitari celor care s-au ocupat de programul de repopulare - ICAS Brasov. Se estimeaza in momentul de fata o populatie de cateva zeci de exemplare, poate chiar sute, foarte putin dar macar stim ca el este acolo, ca exista in mediul lui natural. Castorul a disparut din Romania si din Europa din cauza vanatului excesiv atata pentru blana cat si pentru carne dar si din cauza amenajarii cursurilor de apa.

  Castorii sunt cele mai mari rozatoare din Europa. Pot ajunge la o greutate de 20 kg si o lungime de 1,5 m. Au capul mic, un corp indesat acoperit cu o plana deasa, impermeabila de culoare brun inchis. Picioarele castorilor sunt mici dar puternice, cu labele palmate, prevazute cu ghiare iar cele posterioare cu membrane. Coada castorului este elementul care il face usor de recunoscut. Aceasta este plata pe orizontala si acoperita cu solzi. Castorul se ajuta de coada atat pentru propulsie, fiind folosita ca o vasla cat si pentru intimidarea eventualilor pradatori prin lovirea puternica a suprafetei apei.

  Castorul este in totaliate un rozator ierbivor. Nu consuma peste sau alte vietati din apele unde traiesc. De aceea nu sunt o amenintare pentru fondul piscicol. Se hranesc cu frunze, mladite tinere, diferite plante acvatice iar toamna si mai ales iarna cu crengi si cu scoarta copacilor.

  Castorii sunt mesteri iscusiti in construirea barajelor din lemne, crengi, iarba si pamant. Aceste baraje ii ajuta sa ajunga prin apa la sursele de hrana si sa transporte mai usor crengile taiate catre locul de iernat.

  Isi construiesc pe malul apei un fel de cuiburi de mari dimensiuni, alcatuite din crengi,frunze,iarba si pamant. Aceste culcusuri au camere de locuit , camara cu provizii si un bun sistem de ventilatie al aerului.Iesirile sunt sub apa iar temperatura din interior este relativ constanta.

  Femela naste o singura data pe an in luna iunie pana la 5 pui, dupa o perioada de gestatie de 3-4 luni.



 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.