Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Carstel de balta ( Rallus aquaticus )
  Ordinul Gruiformes   Familia Rallidae

 

   Carstelul de balta ( Rallus aquaticus ) este o pasare specifica zonelor umede si cu vegetatie bogata, cum ar fi stuful sau papaura care ii ofera un refugiu excelent in caz de pericol dar si locuri propice pentru cuibarit. Poate fi intalnit in toata Europa, fiind estimata prezenta a catorva sute de mii de perechi. Este o pasare greu de observat pentru ca prefera siguranta desisurilor de pe malurile apei si iese rar in spatii deschise, atunci cand hrana este mai putina. Carstelul de balta este o pasare migratoare care soseste primavara in luna aprilie si pleaca in septembrie pentru a ierna in Sudul Europei si Nordul Africii. Dca apa nu ingheata complet, sunt exemplare, putine la numar, care ierneaza si la noi in tara, asa cum se vede si din imagini.

  Partea de sus a corpului este bruna cu dungi negre iar fata si burta sunt gri. Partile laterale sunt negricioase cu dungi albe, ochii sunt rosiatici iar ciocul lung cu cu nuante portocalii. Picioarele sunt relativ lungi si de culoare roz. Lungimea corpului este de 22-28 cm, deschiderea aripilor de 38-45 cm iar greutatea de 85-190g.

  Se hraneste cu mici vietuitoare acvatice si tereste cum ar fi insectele, viermii, amfibienii sau pestii.

  Cuibul este construit de obicei in stuf, in zone greu accesibile, deasupra apei. Femela depune pana la 11 oua iar clocitul este asigurat mai ales de femela timp de 19-22 de zile. Hrana puilor este asigurata de ambii parinti iar acestia pot zbura dupa 27-30 de zile.

Din aceeasi gfamilie : Gainusa de balta , Lisita , Crestet cenusiu 


 




 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.