Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Caprioara ( Capreolus capreolus )
  Ordinul Artiodactyla   Familia Cervidae

 

  Caprioara ( Capreolus capreolus ) este raspandita pe aproape intreg teritoriul tarii noastre,de la munte si pana la ses. Prin frumusetea si gingasia ei putem spune ca este o podoaba a faunei noastre care trebuie pretuita ca atare.

  Blana caprioarei este de culoare bruna rosiatica dar cu variatii in functie de anotimp si de varsta. Ca si la cerb impresioneaza ochii mari si blanzi dar foarte ageri si atenti. Masculul, capriorul, prezinta coarne drepte cu putine ramificatii. Picioarele sunt lungi si subtiri si sunt terminate cu copite mici, alungite si ascutite. Lungimea corpului poate ajunge la 130 cm cu o inaltime de 80 cm si o greutate de pana la 30 kg. In conditii bune masculul poate ajunge si la 50kg. Caprioiara este un animal ierbivor,rumegator.

  Caprioara poate trai pana la 15 ani dar apogeul este la varsta de 7-8 ani dupa care intra in regres. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 2 ani.

  Perioada de imperechere are loc in lunile iulie-august iar dupa o perioada de gestatie de 9 luni caprioara naste in perioada mai iunie. De regula fiecare caprioara fata 1-2 pui si mai rar 3. Puii incep sa mearga repede dupa nastere si este cunoscut faptul ca nu emana nici un miros pentru a nu atrage pradatorii. Puii sunt alaptati de mama pana toamna tarziu.

  Cu apropierea iernii,caprioarele se aduna in turme de pana la 20 de exemplare si in cazuri exceptionale in grupuri de pana la 100 de exemplare. In trecut aceste turme mari erau des intalnite dar din cauza restrangerii arealului si a vanatului excesiv este o raritate sa vedem turme de mari dimensiuni.

  Alte ierbivore mari : Capra neagra, Cerbul



 



   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.