Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Capra neagra ( Rupicapra rupicapra )
  Ordinul Artiodactyla   Familia Bovidae

 

  Capra neagra ( Rupicapra rupicapra ) este la noi regina piscurilor inalte si stancoase. Datorita abilitatilor ei deosebite de a se catara o putem vedea acolo unde nu credeam ca ar putea ajunge vreodata vreo urma de animale salbatice. Ea nu a trait dintodeauna numai pe piscurile golase insa expansiunea omului si dezvoltarea turismului au facut-o sa se refugieze iin aceste locuri retrase.

  Desi am putea fi tentati sa credem ca izolarea si zonele greu accesibile in care traieste o feresc de probleme si pradatori, lucrurile nu stau deloc asa. Numarul caprelor negre a scazut constant iar in unele zone a disparut in totalitate. Daca pradatorii naturali sunt relativi putini, lacomia unor vanatori a facut ca in acest moment capra neagra sa fie amenintata cu disparitai. In momentul de fata ea este declara monument al naturii si este protejata prin lege.

  Cu putin noroc capra neagra mai poate fi vazuta astazi in Muntii Rodnei, Piatra Craiului, Bucegi, Fagaras, Retezat. Aici le putem intalni in turme mici, conduse de o femela batrana si experimentata.Tapii au rol de santinela si la cea mai mica amenintare dau alarma pentru toata turma.

  Desi dupa nume am crede ca este de culoare neagra predominat,capra neagra este de culoare bruna inchis in timpul iernii si de culoare mai deschis, spre un galben-brun pe timpul verii. Pe cap vom putea vedea o alternanta a culorilor alb si brun inchis. Atat femela cat si masculul prezinta coarne mici,neramificate, curbate la capete de culoare neagra pe care nu le schimba niciodata.

  Imperecherea are loc in lunile octombrie si noiembrie iar dupa o gestatie de 180 de zile femela fata 1-2 iezi. Sporul este destul de scazut,undeva la 10 %,datorat atat pradatorilor naturali cat si a conditiilor climaterice deosebite. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.