Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 

 
  Capintortura ( Jynx Torquilla )
  Order Piciformes   Family Picidae

 

  Capintortura ( Jynx Torquilla ) mai este cunoscuta si sub numele de Capintors, Vartecap sau Sucitoare si este o pasare din familia ciocanitorilor, raspandita in toata Europa, mai putin Nordul extrem. La nivel european traiesc aproximativ un milion de perechi, un numar destul de mare si totusi sunt destul de putin cunoscute si studiate. In Romania poate fi intalnita in toate zonele impadurite de foioase cu capaci batrani iar in perioada migratiei poate fi observata si in parcuri si gradini. Iarna migreaza catre Nordul Africii si Sudul Asiei.

  Penajul este atipic pentru ciocanitori care in general au un colorit mai exotic. Aspectul si coloritul brun-cenusiu-pestrit fac ca aceasta pasare sa semene si chiar sa fie confundata cu sturzii. Culoarea penajului asigura capintorturii si un foarte bun camuflaj; este aproape imposibil de observat atunci cand sta pitita pe crengi sau pe scoarta copacilor. Capintortura este mai putin indemnatica in escaladarea copacilor decat celelalte ciocanitori iar pe pamant se deplaseaza topaind. Poate intoarce capul pana la 180 cu o viteza uimitoare iar aceste miscari rapide i-au dat si numele. Lungimea corpului este de 16-17 cm, deschiderea aripilor de 25-27 cm iar greutatea de 30-45 g.

  Hrana este alcatuita in mare parte din furnici si larvele acestora si mai rar cu mici insecte din coronament.

  Capintortura nu isi poate sapa singura gaurile pentru cuib si de aceea apeleaza la cuiburi parasite ale altor ciocanitoare sau la scorburile si crapaturile din copaci. Femela depune 7-10 oua pe care le clocesc ambii parinti tip de 12-14 zile. Rar sunt crescute doua serii de pui pe an.

  Din aceeasi familie : Ciocanitoarea mare , Ciocanitoarea mica, Ciocanitoarea neagra, Ghionoaia verde, Ghionoaia sura

 


 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.