Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Bursucul ( Meles meles )
  Ordinul Carnivora   Familia Mustelidae

   

  Bursucul ( Meles meles ) sau viezurele este un animal mai mult folositor decat daunator prin faptul ca tine sub control populatiile de animale mici (soareci mai ales) cu care se hraneste. Este drept si ca strica des cuiburile pasarilor care clocesc pe pamant.

  Bursucul are un corp masiv, recunoscut pentru rezistenta sa. Are un bot alungit,parca pus tot timpul pe cautat iar picioarele sunt scurte si puternice. Blana are peri lungi cu aspect de spic, negriciosi la baza si suri la varf. Bursucul aste de un alb-sur pe spate iar pe burta si pe membre este de un brun inchis. Ca si particularitate, capul este dungat alb cu brun inchis. Se cunosc multe variatii de culori ale bursucului, de la sur spre alb, la roscat si pana la brun spre negru.

  Lungimea la care poate ajunge un bursuc este de 1m iar greutatea de 10-12kg.

  Bursucul este un animal caruia ii place sa traiasca in liniste, singuratic. Il putem vedea perechi doar in periaoda reproducerii in iulie-august. Vizuinile in care traiesc si le sapa singuri,acestea fiind prevazute cu mai multe iesiri la care se poate apela la nevoie. Se spune ca vizuinile lor sunt foarte curate si la fel si blana bursucului.

  Dupa o perioada de gestatie de 9 luni femela va naste 4-5 pui. Acestia sunt orbi la inceput si vor vedea abia dupa 9 zile. De pui va avea grija numai femela timp de 6 luni dupa care puii devin independenti.

  Bursucul petrece iarna hibernand la fel ca si ursul.Incepe hibernarea prin luna noiembrie si iese din vizuina in luna martie.

  La noi bursucul este vanat pentru blana si pentru unle parti care se considera ca au proprietati curative. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.