Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Batausul ( Philomachus pugnax )
  Order Charadriiformes   Family Scolopacidae

 

  Batausul ( Philomachus pugnax ) mai este cunoscut si sub denumirile de Fluierar gulerat si Prundaras de namol. Batausul este o pasare migratoare care poate fi vazuta in numar mare in perioada de pasaj, in special in luinile martie-aprilie cand se intoarce din zonele de iernat ( Africa de N ) catre locurile de cuibarit din N Europei. La noi poposeste pe lacurile din Sudul tarii si Delta Dunarii care au malurile intinse si mlastinoase doar pentru a-si reface resursele de energie necesare calatoriei catre Nordul continetului . Numele de "Bataus" l-a dobandit datorita caracterului sau irascibil; masculii se iau la harta din orice motiv : o rama, un petec de mal care pare mai bun sau pentru a intra in gratiile unei femele. Incaierarile sunt foarte frecvente primavara si reprezinta manifestari nuptiale premergatoare imperecherii. Luptele sunt mai mult de fatada doarece combatantii nu se ranesc niciodata. Profesorul Simionescu, in cartea " Fauna Romaniei", compara lupta batausilor cu un duel al spadasinilor din perioada medievala. Tot in aceeasi carte, batausul este prezentat ca o pasare care cuibareste la noi; probabil ca este o eroare sau poate ca acum 100 de ani existau perechi care cuibareau si in Romania.

  Masculul este un pic mai mare decat femela iar in perioada imperecherii, penajul acestuia este de-a dreptul incredibil. In aceasta perioada masculii au un guler din pene in jurul gatului pe care il etaleaza pentru a impresiona femelele. Culoarea penajului si in special a gulerului difera de la un mascul la altul. Gulerul poate fi alb, negru, ruginiu sau o combinatie a acestor culori iar ciocul si picioarele devin rosii-portocalii. Unii masculi au si niste smocuri proeminente de pene in zona urechilor. Din pacate, penajul nuptial se poate vedea foarte rar in Romania, in perioada de sfarsit a migratiei de primavara. Femela are un penaj brun deschis cu pete negricioase pe spate si pe aripi. Ciocul este negricios iar picioarele rozalii. Acelasi penaj il are si masculul in afara perioadei nuptiale iar picioarele sunt de o culoare galben-vanata. Batausul are o lungime de 20-30 cm, o deschidere a aripilor de 45-60 cm si o greutate de 70-230 g. Greutatea variaza foarte mult mai ales in perioada migratiei cand consumul energetic este foarte mare. Atunci cand stationeaza pe rutele de pasaj isi pot dubla greutatea in 10-14 zile.

  Batausul se hraneste cu viermi, insecte, larve si seminte pe care la cauta in mal cu ajutorul ciocului.

  Batausul cuibareste in zone mlastinoase, greu accesibile pentru eventualii pradatori iar cuiburile sunt facute pe pamant, captusite cu iarba, bine camuflate in vegetatie inalta. Masculii se imperecheaza de obicei cu o singura femela, insa nu participa la clocit si cresterea puilor. Dupa imperechere, masculii se aduna in stoluri mari. Femela depune 2-4 oua pe care le cloceste timp de 20-23 de zile intr-o singura serie pe an.

  Pasari din aceeasi familie : Ciocintors, Piciorong, Prundaras gulerat mic, Nagat, Fluierar de munte, Fluierar de mlastina, Fluierar de zavoi, Fluierar negru, Becatina comuna, Sitar de mal



 




   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.