Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Avatul ( Aspius aspius )
  Ordinul Cypriniformes  Familia Cyprinidae

 

  Avatul ( Aspius aspius ) mai este intalnit si sub denumirea de lupul pestilor si este singurul peste rapitor din familia ciprinidelor. Doar in primul an de viata avatul se hraneste cu plancton dupa care trece la viata de rapitor. La noi in tara este intalnit in aproape toate apele de ses si de deal dar cu o densitate mai mare in Dunare si Delta.

  Corpul avatului este subtire si zvelt ,asemanator cu al scrumbiei si este acoperit cu solzi mici. Este un rapitor foarte iute ,un adevarat atlet al apelor.Gura este mare,specifica rapitorilor, cu o pozitionare oblica. Culoarea avatului este negricios-albastrui pe spate, galbui pe laterale si pana la alb pe burta.Aripiara dorsala si coada bat spre vinetiu iar celelalte aripioare au nuante rosiatice.Lungimea la care ajunge avatul este de 50-60 cm si o greutate de 4-5kg. Exceptional poate ajunge la lungimea de 1m si o greutate de 15kg.

  Atunci cand vaneaza ofera un spectacol impresionat pentru privitori si asta pentru ca de cele mai multe ori vaneaza la suprafata apei si produce mare panica in cardurile de pestisori.

  Avatul nu prezinta un interes piscicol deosebit pentru ca nu are carnea foarte gustoasa si este plina de oase mici. Este apreciat insa de pescarii sportivi pentru senzatiile deosebite pe care le ofera pescuitul la avat. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.