Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Ariciul ( Erinaceus concolor )
  Ordinul Insectivora   Familia Erinaceidae

 
foto: ŠAlex Strugariu

  Ariciul ( Erinaceus concolor ) este un mamifer insectivor de mici dimesiuni, cu o greutate de oana la 1,2kg si o lungime medeie de 25cm dar sunt exemplare care pot ajunge la 35 cm lungime. Atunci cand il zarim avem impresia ca vedem un ghem plin cu ace miscator. Picioarele sunt scurte, ochii mici iar urechile externe slab dezvoltate. Botul este fin, ascutit, un pic alungit cu un simt olfactiv foarte bine devoltat.

  Ariciul este renumit pentru sistemul sau de aparare foarte eficient ceea ce il face inaccesibil multor pradatori naturali. Pe partea dorsala are foarte multe ace alcatuite din keratina,o substanta care este gasita si in unghiile si parul uman. Atunci cand este amenintat, ariciul se incolaceste in jurul sau si devine o minge plina cu tepi indreptati in toate directiile. Pe corpul lor pot fi gasiti pana la 15 mii de astfel de ace.

  Datorita dietei sale il putem intalni si in apropierea asezarilor umane,in gradini unde se hraneste cu insecete, rame, viermi, soareci. Din acest motiv este un animal foarte folositor. Traiul in apropierea localitatilor ii aduce si neplaceri. Pentru ca este lent, atunci cand traverseaza strazile se intampla des ca acesta sa fie calcat de masini.

  Perioada de reproducere a ariciului este vara cand femela, dupa o gestatie de 35 de zile, naste pana la 9 pui dar frecvent 3-4. Puii se nasc golasi cu tepii ineficienti si de aceea prima lor perioada de viata este mai grea si afltata doar sub protectia mamei. Mai tarziu tepii devin tari si eficienti iar dupa perioada de un an trec la tepii de adult.

  Toamna, cand insectele si hrana in general se imputineaza,ariciul isi cauta un loc potrivit pentru hibernare.Isi incetineste bataile inimii si functionarea organelor interne pana la primavara viitoare cand iar incepe plimbarile lui nocturne in cautarea hranei. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.